Magazín LEEMONADA

MÁ VÁŠ SOUSED DOBRÁ JABLKA? TAK MU JE SNĚZTE!

MÁ VÁŠ SOUSED DOBRÁ JABLKA? TAK MU JE SNĚZTE!

Zemědelec doveze přes hranice osivo, vypěstuje píci a prodá ji do jiné země, kde se vykrmí dobytče.

 

To na konci života podnikne nucený zahraniční zájezd na porážku a putuje do salámu. Ten se exportuje a sní v zemi, která byla na samém počátku řetězce.
Při tom všem se spálí hektolitry nafty a vypustí oblaka kouře. Že to zní šíleně? Ano, ale i taková bývá realita dneška. Soukolí roztáčejí drobné rozdíly v cenách,
za něž se dá to a to na různých místech pořídit, rozdílné výše dotací a podobně.

Nestálo by za to poohlédnout se jako spotřebitel vždy přednostně po potravinách, které byly vyprodukovány takříkajíc „za humny“? Můžeme mít dobrý pocit, že jsme zanechali menší uhlíkovou stopu na životním prostředí, ale možná uděláme i něco přímo pro své zdraví. Co někam daleko cestuje, musí být obvykle lépe zakonzervováno, a to často znamená chemii navíc. Také se říká, že naše tělo
je lépe nastaveno na zpracovánípotravin, které konzumovali naši předci.

O DVANÁCTI MĚSÍČKÁCH

V moderní gastronomii se klade důraz na čerstvé a zdravé suroviny. To je bez diskuse. Čím dál víc prostoru dostává zelenina. A teď si vezměme příklad jejího ušlechtilého zástupce – chřestu. Sezona u nás trvá zhruba od konce dubna
do června. Odkud se vzal chřest nabízený na podzim? Zaručeně jej nedonesla Maruška ze setkání s dvanácti měsíčky, je dovezený. Podzim je ale dobou,
kdy příroda servíruje tolik jiných pochutin! Co sáhnout jako první po nich? Je dobré žít aspoň trochu v souladu s cyklem roku a jíst to, co má zrovna svůj čas. Takové potraviny můžeme sehnat na farmářských trzích. Pomáhá i internet – hodně lidí
je už zapojeno do systému bedýnkové distribuce přímo od zemědělců. Co je dobré a vyrobené převážně z domácích zdrojů poznáme i podle různých známek kvality, jako je Klasa.

Spousta zahraničních specialit je úžasných a dobrá gastronomie se bez nich neobejde. Úspěšně fungují dovozci kvalitních uzenin, sýrů, vín. Naproti tomu spousta levných potravin z dovozu připomíná spíše něco mezi odpadem a jídlem. Takže si dobře vybírejme, nejen podle ceny. A pamatujme si – co se osvědčilo,
k tomu se cíleně vracejme, a co nás zklame, to si zaslouží tak nanejvýš jednu poslední šanci, někdy ani to ne. Jen tak si můžeme vychovat dodavatele základní životní potřeby – potravin. Pokud chceme čokoládu, kávu, banány či mořskou rybu, asi se budeme muset smířit se zahraničními zdroji. Ale ovoce, zelenina, víno, chmel, sladovnický ječmen, med, ryby, mléko, vejce, mnoho druhů masa – to vše má velkou tradici i u nás!

další články z rubriky Gastronomie:

KRASAVEC, ŘEKNI KRASAVEC

Vinařská obec Vrbice - místo v Pavlovické oblasti, kde čas plyne pomaleji, a kde se nachází malební vinařství Leoše Horáka.