Magazín LEEMONADA

U NÁMOŘNÍKA

U NÁMOŘNÍKA

Když zkušený námořník po dlouholetých plavbách po mořích zakotví ve své zátoce jménem budoucnost, může narazit na ještě tvrdší řeholi než je mořeplavba. Tak začala nelehká cesta Petra Eliáše v gastronomických krajinách českých.

Nachází-li se někde na zemi obec, která se neustále houpe na vlnách podoby, jsou to zajisté Hukvaldy. Malá obec s téměř dvěma tisíci obyvatel na valašsko-lašském pomezí, jíž vévodí jeden z nejmohutnějších hradů na Moravě, hrad Hukvaldy. Místo přitahující zájem turistů, kam se cestuje i za gastronomickými zážitky
do restaurace U námořníka.

Návod na to, aby restaurace měla duši, nelze „vygooglit“ na internetu. Místa,
která duši mají, jsou tak dvojnásob cenná. Restaurace U námořníka
mezi ně rozhodně patří. Interiér této hospůdky je celý ve dřevě, a plný prvků spjatých s mořem. Hned po vstupu navážete kontakt s místním personálem, jelikož se už za hlavními dveřmi nachází menší útulný bar. Pro ty, kteří mají rádi romantickou atmosféru u krbu, ale také teplíčko, je záhodno posadit se do první části restaurace, která se nachází za barem.

Zde se masité i jiné lahůdky připravují přímo před očima okolosedících. Vůně masa pečeného na rozžhavených uhlících vytváří typicky domácí atmosféru.

Hostina začíná. Je skvělé, že místní restaurace se převážně zaměřuje na lokální suroviny a původní recepty české kuchyně. Ze způsobu úpravy potravin poznáte,
že zpracování probíhá sice tradičním způsobem, avšak v moderním pojetí. Pokrmy jsou servírovány na těžké keramické talíře a misky, což koresponduje s prostředím. Servírované jídlo působí svěže a čerstvě již na první pohled.

Na začátku příjemně strávených chvil doporučujeme naladit se prostřednictvím jemné domácí kachní paštiky s portským vínem, servírované s cibulovým chutney. Typicky nahořklá paštička se úžasně snoubí se sladkým podtextem cibulové „marmelády“.

K vydatné zimní večeři či vyhladovělému obědovému návštěvníkovi jistě přijde vhod valašská kyselice. Její chuť je tak akorát sladko-kyselá. Neotupí tak ani vaše sladké, ani slané chuťové pohárky.

Umění upéct vepřovou panenku dorůžova není v českých restauracích standardem. Nepropečené vepřové maso bývá na rozdíl od hovězího na škodu. A jeho přepečení dvojnásob. To místní panenka marinovaná v rozmarýnu a tymiánu byla připravena přesně. Šťavnatý, lehce narůžovělý střed se zlatavě opečenou kůrkou.
Dobře zvolená příloha v podobě bramboru pečeného ve slupce s pepřovou omáčkou a grilovaným rajčetem neměla daleko k dokonalosti. Celé menu jiskrně doplňoval Cabernet Moravia z vinařství Hrabal. Suché víno s typickou chutí lesních plodů nebránilo žádnému z pokrmů projevit své charisma.

Jediné štěstí, že jídlo nezačíná dezertem! V tomto případě to byla sladká tečka, která v nás zanechala nejen dlouho doznívající vzpomínky, ale málem způsobila
i abstinenční příznaky. Malakov s ovocným coulis a cheescake se smetanovým karamelem. Není co dodat, zajeďte je vyzkoušet. Neváhejte, který z nich vybrat
a dejte si oba, nebudete litovat!

Hodnocení: 8 / 10

další články z rubriky Gastronomie:

KRASAVEC, ŘEKNI KRASAVEC

Vinařská obec Vrbice - místo v Pavlovické oblasti, kde čas plyne pomaleji, a kde se nachází malební vinařství Leoše Horáka.