Magazín LEEMONADA

HLINĚNÁ BAŠTA

HLINĚNÁ BAŠTA

Klikatá cesta vede do malého rybího ráje na okraji Prahy. Denně křupavé vlastní pečivo, čerstvé ryby, příjemné, téměř venkovské prostředí. Člověk by neřekl, že se nachází kousek od tepajícího, nekompromisního velkoměsta. Restaurace HLINĚNÁ BAŠTA.

Kvalitní pokrmy z čerstvých ryb nejsou v českých restauracích samozřejmostí. V podniku Hliněná bašta je to jinak. K ochutnávce něčeho svěžího už v zádveří restaurace navnadí živí humři, koulející očima a vykukující z akvária. Lehké přítmí, prostírání v teplých barvách a přítomnost koček spících ve stojánku s lahvemi vína, to vše utváří vskutku domácí atmosféru.

V podvečerních hodinách bývá restaurace plně obsazená. Proto rozhodně nic nezkazíte, když si dopředu rezervujete stůl.

Domácí paštika z bílých husích jater Foie Gras a variací čerstvého pečiva je ideálním základem před následujícími rybími chody. Polévka z čerstvých ryb a darů moře ve vás navodí vzpomínky spojené s vůněmi dovolené u Středozemního moře.

Hlavní chod si můžete vybrat z pestré nabídky jídel z mořských i sladkovodních ryb. Mořský ďas připravovaný na grilu s parmazánovou krustou, mandlovou rýží a teplou brokolicí uvede vaše smysly do stavu blaženosti. Zláká-li vás steak z tuňáka s limetkami a omáčkou z granátových jablíček, který je servírován s hnízdem ze širokých nudlí, budete tím chuťovým spojením mile překvapeni. Lehký podtón svěžesti dodá tomuto menu extra suché italské Prosseco, jehož perlivost skvěle dokresluje jednotlivá sousta této kombinace pokrmů.

Myslíte si, že v této fázi máte to nejlepší už za sebou? Z omylu vás vyvede ochutnání jahodového tataráčku míchaného s mátou a šťávou z limetky, servírovaného s vanilkovou zmrzlinou v domácí oplatce. Pokud potlačíte ostych před jahodami podávanými mimo jejich sezonu, můžete degustaci ukončit právě tímto skvělým zážitkem. My jsme na styl servírování a konzistenci jahodového tataráčku vzpomínali ještě několik následujících dní.

Restaurace Hliněná bašta je vhodným místem pro strávení příjemných chvil u dobrého jídla a pití. Zajímavá je i samotná budova, v níž podnik sídlí. Byly na ní použity ekologické, recyklované materiály. Díky použitým moderním technologiím se životnost stavby počítá na stovky let. Do té doby ale restaurace pohostí ještě spoustu spokojených návštěvníků! Buďte jedni z nich.

Hodnocení: 8 / 10

 

další články z rubriky Gastronomie:

KRASAVEC, ŘEKNI KRASAVEC

Vinařská obec Vrbice - místo v Pavlovické oblasti, kde čas plyne pomaleji, a kde se nachází malební vinařství Leoše Horáka.